Ticker

3/recent/ticker-posts

Τι είναι η ετυμολογία των λέξεων


Ετυμολογία καλείται ο επιστημονικός κλάδος της Γλωσσολογίας που έχει ως αντικείμενο την ιστορία, την αρχική μορφή και την αρχική σημασία των λέξεων. 

Ειδικότερα, μελετά την προέλευση των λέξεων αλλά και την πιθανή γενετική συγγένειά τους με αντίστοιχους τύπους των γλωσσών κοινής καταγωγής, με σκοπό την αναγωγή στον αρχικό τύπο (ρίζα, θέμα κλπ.) και στην αρχική σημασία κάθε λέξης.
Για γλώσσες με μακρά γραπτή ιστορία, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τα κείμενα αυτών των γλωσσών, και κείμενα σχετικά με τις γλώσσες, για να συγκεντρώσουν γνώσεις σχετικά με το πως χρησιμοποιούνταν οι λέξεις σε προηγούμενα χρονικά στάδια, ή όταν εισήχθησαν στις εν λόγω γλώσσες. 

Οι μελετητές της ετυμολογίας χρησιμοποιούν επίσης τις μεθόδους της συγκριτικής γλωσσολογίας για να αναδομήσουν την πληροφορία σχετικά με τις γλώσσες που είναι πολύ παλιές ώστε να μην υπάρχει καμία διαθέσιμη πληροφορία για αυτές. Με την ανάλυση συγγενών γλωσσών μέσα από μια τεχνική γνωστή και ως συγκριτική μέθοδος, οι γλωσσολόγοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την κοινή μητρική τους γλώσσα και το λεξιλόγιό της. 

Με αυτόν τον τρόπο, έχουν βρεθεί ρίζες λέξεων που μπορούν να ανιχνευτούν προς τα πίσω στην πηγή, για παράδειγμα, της Ινδο-Ευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας.
Αν και η ετυμολογική έρευνα αρχικά προήλθε από την φιλολογική παράδοση, στις μέρες μας μεγάλες ετυμολογικές έρευνες γίνονται σε γλωσσικές οικογένειες για τις οποίες διαθέτουμε μικρή ή ανύπαρκτη γλωσσική τεκμηρίωση, όπως η Ουραλική ή η Αυστρονησιακή.

ετυμολογία

Για γλώσσες με μακρά γραπτή ιστορία, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τα κείμενα αυτών των γλωσσών, και κείμενα σχετικά με τις γλώσσες, για να συγκεντρώσουν γνώσεις σχετικά με το πως χρησιμοποιούνταν οι λέξεις σε προηγούμενα χρονικά στάδια, ή όταν εισήχθησαν στις εν λόγω γλώσσες. Οι μελετητές της ετυμολογίας χρησιμοποιούν επίσης τις μεθόδους της συγκριτικής γλωσσολογίας για να αναδομήσουν την πληροφορία σχετικά με τις γλώσσες που είναι πολύ παλιές ώστε να μην υπάρχει καμία διαθέσιμη πληροφορία για αυτές. Με την ανάλυση συγγενών γλωσσών μέσα από μια τεχνική γνωστή και ως συγκριτική μέθοδος, οι γλωσσολόγοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την κοινή μητρική τους γλώσσα και το λεξιλόγιό της. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν βρεθεί ρίζες λέξεων που μπορούν να ανιχνευτούν προς τα πίσω στην πηγή, για παράδειγμα, της Ινδο-Ευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας.

Ετυμολoγία της "ετυμολογίας
Aνάλυση μιας λέξης για να βρεθεί η  αληθινή της προέλευση", σωστά "μελέτη της αληθινής έννοιας της λέξης από το έτυμος που σημαίνει αληθινός-πραγματικός,σχετίζεται με το ετεός που σημαίνει αληθινός, που ίσως είναι συγγενές με τα σανσκριτικά satyah, γοτθικά sunjis, παλιά αγγλικά soð "true," από ένα ΠIE *set- "σταθερός  Λατινοποιημένο από τον Κικέρωνα ως veriloquium.


Στην κλασική εποχή, με αναφορά στις έννοιες· αργότερα, στις ιστορίες. Οι κλασικοί ετυμολόγοι, χριστιανοί και ειδωλολάτρες, στήριξαν τις εξηγήσεις τους σε αλληγορίες και εικασίες, χωρίς ιστορικά αρχεία καθώς και την επιστημονική μέθοδο ανάλυσής τους.

 Ο Flaubert [«Λεξικό των λαμβανόμενων ιδεών»] έγραψε ότι η γενική άποψη ήταν ότι η ετυμολογία ήταν «το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο με τη βοήθεια των λατινικών και λίγη εφευρετικότητα».


Ως σύγχρονος κλάδος της γλωσσολογικής επιστήμης που αντιμετωπίζει την προέλευση και την εξέλιξη των λέξεων, από τη δεκαετία του 1640. Ως "απολογισμός της ιδιαίτερης ιστορίας μιας λέξης" από τα μέσα του 15ου αιώνα. 


Όπως ασκείται από τον Σωκράτη στον Κρατύλο, η ετυμολογία περιλαμβάνει έναν ισχυρισμό σχετικά με το υποκείμενο σημασιολογικό περιεχόμενο του ονόματος, τι πραγματικά σημαίνει ή υποδηλώνει. Αυτό το περιεχόμενο θεωρείται ότι τοποθετήθηκε εκεί από τους αρχαίους ονοματολόγους: η ετυμολογία είναι επομένως θέμα ξετυλίγματος ή αποκωδικοποίησης ενός ονόματος για να βρεθεί το μήνυμα που έχουν τοποθετήσει μέσα οι ονοματολόγοι. [Rachel Barney, «Socrates Agonistes: The Case of the Cratylus Etymologies», στο «Oxford Studies in Ancient Philosophy», τόμ. xvi, 1998]

Ετυμολογία ως τεχνολογική ανάλυση των λέξεων

Οι λέξεις όπως και τα τεχνολογικά προϊόντα  αποτελούνται από συγκεκριμένα απλά δομικά στοιχεία

Οι λέξεις  ως δομικά σταιχεία έχουν συγκεκριμένο αριθμό συμφώνων και φωνηέντων  ,τα οποία με κατάλληλους συνδυασμούς δημιουργούν τις λέξεις.Από τις δύο ή τρεις βασικές ομάδες δομικών στοιχείων(σύμφωνα-φωνήεντα-ημίφωνα) τα σημαντικότερα στο χτίσιμο μιας λέξης ως προς τη σημασία της είναι τα σύμφωνα.Θα  έλεγα ότι τα σύμφωνα  αποτελούν τον "σκελετό της οικοδομής "που ονομάζουμε λέξη