Ticker

3/recent/ticker-posts

Από που πήραν το όνομά τους τα ρούχα

Τα ρούχα -ενδύματα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε όλη τη Γη πήραν το όνομά τους από  κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους π.χ. το υλικό κατασκευής -χιτώνας,τον τρόπο κατασκευής-φούστα,το τόπο προέλευσης-βερμούδα, τον ρόλο του-σουτιέν(υποστηρίζω) κτλ.

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ 



Δεν είναι βέβαιο πότε άρχισαν οι άνθρωποι να φορούν ρούχα, ωστόσο οι ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι ήταν κάπου μεταξύ 100.000 και 500.000 χρόνων πριν. Τα πρώτα ρούχα κατασκευάστηκαν από φυσικά στοιχεία: το δέρμα των ζώων και τα γουναρικά, τα χόρτα και τα φύλλα, και τα οστά και τα κοχύλια. Τα ρούχα ήταν συχνά ντυμένα ή δεμένα. Ωστόσο, οι απλές βελόνες που κατασκευάζονται από ζωικά οστά παρέχουν αποδείξεις για ραμμένα δερμάτινα και γούνινα ενδύματα από τουλάχιστον 30.000 χρόνια πριν.

Όταν οι καθιστοποιημένες νεολιθικές κουλτούρες ανακάλυψαν τα πλεονεκτήματα των υφασμένων ινών πάνω από τα δέρματα των ζώων, η κατασκευή υφασμάτων, βασισμένη σε τεχνικές καλαθοπλεκτικής, προέκυψε ως μία από τις θεμελιώδεις τεχνολογίες της ανθρωπότητας. Χέρι και χέρι με την ιστορία της ένδυσης πηγαίνει στην ιστορία των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων . Οι άνθρωποι έπρεπε να επινοούν την ύφανση, την κλώση και άλλες τεχνικές και οι μηχανές έπρεπε να είναι σε θέση να κάνουν τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για ρούχα.

Έτοιμα ενδύματα

Πριν από τα ράψιμα μηχανήματα , σχεδόν όλα τα ρούχα ήταν τοπικά και ραμμένα στο χέρι, υπήρχαν ράφτες και λοξάδες στις περισσότερες πόλεις που μπορούσαν να κατασκευάσουν ξεχωριστά είδη ρουχισμού για τους πελάτες. Αφού εφευρέθηκε η ραπτομηχανή, η έτοιμη βιομηχανία ενδυμάτων κατέβηκε.

Οι πολλές λειτουργίες των ενδυμάτων

Η ενδυμασία εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς: μπορεί να μας βοηθήσει να προστατευτούμε από διάφορους τύπους καιρικών συνθηκών και να βελτιώσουμε την ασφάλεια κατά τη διάρκεια επικίνδυνων δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία και μαγείρεμα. Προστατεύει τον χρήστη από τραχιές επιφάνειες, φυτά που προκαλούν εξάνθημα, τσιμπήματα εντόμων, θρυαλλίδες, αγκάθια και φάρξες παρέχοντας ένα φράγμα μεταξύ του δέρματος και του περιβάλλοντος.

Τα ρούχα μπορούν να μονωθούν από κρύο ή θερμότητα. Μπορούν επίσης να παρέχουν ένα υγειονομικό φράγμα, διατηρώντας τα μολυσματικά και τοξικά υλικά μακριά από το σώμα. Τα ρούχα παρέχουν επίσης προστασία από επιβλαβή ακτινοβολία UV. Η πιο προφανής λειτουργία της ένδυσης είναι να βελτιωθεί η άνεση του χρήστη, προστατεύοντας τον φορέα από τα στοιχεία.

Σε ζεστά κλίματα, τα ρούχα παρέχουν προστασία από ηλιακά εγκαύματα ή ζημιές από την αιολική ενέργεια, ενώ σε ψυχρά κλίματα οι θερμομονωτικές τους ιδιότητες είναι γενικά πιο σημαντικές. Το προστατευτικό κάλυμμα συνήθως μειώνει τη λειτουργική ανάγκη για ρούχα. Για παράδειγμα, τα παλτά, τα καπέλα, τα γάντια και άλλα επιφανειακά στρώματα απομακρύνονται κανονικά όταν εισέρχονται σε ένα ζεστό σπίτι, ειδικά αν κάποιος κατοικεί ή κοιμάται εκεί. Ομοίως, τα ρούχα έχουν εποχιακές και περιφερειακές πτυχές, έτσι ώστε τα λεπτότερα υλικά και τα λιγότερα στρώματα ενδυμάτων να φοριούνται γενικά σε θερμότερες εποχές και περιοχές από ό, τι σε ψυχρότερες.

Η ένδυση εκτελεί μια σειρά από κοινωνικές και πολιτιστικές λειτουργίες, όπως ατομική, επαγγελματική και σεξουαλική διαφοροποίηση και κοινωνική κατάσταση. Σε πολλές κοινωνίες, οι κανόνες για τα ρούχα αντικατοπτρίζουν τα πρότυπα της σεμνότητας, της θρησκείας, του φύλου και της κοινωνικής θέσης. Τα ρούχα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως μορφή στολίσματος και έκφρασης προσωπικής γούνας ή στυλ.

Ετυμολογικά  η λέξη ένδυμα  αρχαία ελληνική ἔνδυμα Δείτε και το μεσαιωνικό ἔνδυμα(ν) / ἔντυμα(ν) / ντύμα.Αν την αναλύσουμε αποτελείται μπό το εν που σημαίνει εντός και δύω(πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *dew) που σημαίνει σκοτεινιάζω-κρύβομαι ,άρα το ένδυμα  είναι αυτό που κρύβει το σώμα.

Ετυμολογικά λέξη ρούχο  προέρχεται  από την μεσαιωνική ελληνική ροῦχον < σλαβικής προέλευσης рухо / ruho < πρωτοσλαβική *ruxo

Ας γνωρίσουμε  πως πήραν το όνομά τους τα παρακάτω ρούχα

  •  χιτώνες

χιτών < (άμεσο δάνειο) σημιτικής προέλευσης *kittan < ακκαδική 𒃰 (kitû / kita'um, λινάρι, λινός) < σουμεριακή gada. Συγγενή: μυκηναϊκή 𐀑𐀵 (ki-to).Από την ίδια ρίζα προέκυψε το αγγλικό cotton,τι ισπανικό algodon και το tunic .

  • Μπικίνι

Ενώ το μαγιό δύο τεμαχίων ως σχέδιο υπήρχε στην κλασσική αρχαιότητα , το μοντέρνο ντιζάιν επισημάνθηκε αρχικά στο Παρίσι στις 5 Ιουλίου 1946. Ο γάλλος μηχανικός της αυτοκινητοβιομηχανίας Louis Réard εισήγαγε ένα σχέδιο που ονόμασε "μπικίνι", υιοθετώντας το όνομα από την Ατόλη του Μπικίνι στον Ειρηνικό Ωκεανό, , που ήταν το αποικιακό όνομα που έδωσαν οι Γερμανοί στην ατόλη, μεταγλωττισμένο από το όνομα Marshallese για το νησί Πικίνι. 

Τέσσερις μέρες νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξεκινήσει την πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής τους δραστηριότητας στο Atoll Bikini, ως μέρος της Διασταύρωσης Επιχειρήσεων  . Ο Ρέαρτ ελπίζει ότι το στυλ αποκαλύψεων του μαγιό του θα δημιουργούσε μια "εκρηκτική εμπορική και πολιτισμική αντίδραση" παρόμοια με την έκρηξη στην Ατόλη του Μπικίνι

Κάνοντας μια αναλογία με λέξεις όπως η δίγλωσση και η διμερής που περιέχουν το λατινικό πρόθεμα "bi" (που σημαίνει "δύο" στα Λατινικά), η λέξη μπικίνι αρχικά προέρχεται από δύο μέρη, από τον Rudi Gernreich, ο οποίος εισήγαγε τo monokini το 1964.. Τα πιό πρόσφατα σχέδια μαγιό, όπως το trankini και το trikini, τείνουν περαιτέρω αυτή την παραγωγή

  • βερμούδα

Η βερμούδα είναι ένα ιδιαίτερος τύπος κοντού παντελονιού. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα νησιά Βερμούδες, απ' όπου πήρε και το όνομά της.

Μετά τα μακριά παντελόνια, είναι το αμέσως επόμενο επιτρεπόμενο είδος ρουχισμού στους χώρους εργασίας. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις οι βερμούδες θα πρέπει να είναι 2,5 εκατοστά πάνω από το γόνατο, και να συνοδεύονται με κάλτσες που να καλύπτουν την γάμπα, ένα επίσημο πουκάμισο, μια γραβάτα και ελαφρύ κοστούμι.

Οι βερμούδες είναι διαθέσιμες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Διάφοροι τουριστικοί οδηγοί και άλλοι ιστότοποι ισχυρίζονται ότι οι βερμούδες εφευρέθηκαν από τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ινδία, όπου οι στρατιώτες έκοβαν τα παντελόνια τους για να αντιμετωπίσουν την μεγάλη ζέστη.

  • φούστα

Μια φούστα είναι το κατώτερο τμήμα ενός φορέματος ή ενός τήβεννου ή ένα ξεχωριστό εξωτερικό ένδυμα που καλύπτει ένα άτομο από τη μέση και κάτω.

Στην απλούστερη μορφή, μια φούστα μπορεί να είναι ένα ενιαίο ένδυμα φτιαγμένο από ένα μόνο ύφασμα (όπως το παρεό). Ωστόσο, οι περισσότερες φούστες φοριούνται στο σώμα στο ύψος της μέσης ή των γοφών και καλύπτουν προς τα κάτω. Οι μοντέρνες φούστες είναι συνήθως κατασκευασμένες από υφάσματα ελαφρού έως μεσαίου βάρους, όπως τζιν, υφασμάτινες, πενιέ ή ποπλίνα. Φούστες από λεπτά ή εφαρμοστά υφάσματα φοριούνται συχνά με μεσοφόρι για να κάνουν το υλικό της φούστας καλύτερα καλυμμένο και για σεμνότητα.

Στη σύγχρονη εποχή, οι φούστες συνήθως φοριούνται από γυναίκες. Ορισμένες εξαιρέσεις περιλαμβάνουν το ιζάρ, που φοριέται από πολλούς μουσουλμανικούς πολιτισμούς και το κιλτ, ένα παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα στη Σκωτία, στην Ιρλανδία και μερικές φορές στην Αγγλία

Ετυμολογία: «χοντρό βαμβακερό ύφασμα», γ. 1200, από τα παλαιά γαλλικά fustaigne, fustagne (12c., Modern French futaine), από το μεσαιωνικό λατινικό fustaneum, ίσως από το λατινικό fustis «staff, λεπτά ξύλα» (βλ. fustigate) ως δάνειο-μετάφραση της ελληνικής ξυλίνας. "λινά από ξύλο" (δηλαδή "βαμβάκι"). Αλλά και η μεσαιωνική λατινική λέξη μερικές φορές λέγεται ότι προέρχεται από το Fostat, πόλη κοντά στο Κάιρο όπου κατασκευαζόταν αυτό το ύφασμα

  • καλσόν-κάλτσες

Η κάλτσα, ή ενδεχομένως οι κάλτσες, δεδομένου ότι συνήθως αποτελούν ζευγάρι, είναι εσώρουχο και φοριούνται στα πόδια. Προστατεύουν το δέρμα από την τριβή με το εσωτερικό του παπουτσιού, ενώ ταυτόχρονα απορροφούν τον ιδρώτα και προφυλάσσουν από το κρύο. Η καθημερινή αλλαγή της κάλτσας είναι θέμα υγιεινής.Επίσης η κάλτσες υπάρχουν σε διαφορετικά χρώματα και σχέδια, έτσι μπορείς να διαλέξεις ότι χρώμα ή σχέδιο θέλεις.
Πριν τις κάλτσες οι άνθρωποι τύλιγαν τα πόδια τους με δέρματα ή με πανί. Στην αρχαία Ελλάδα του 8ου αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν ήδη μάλλινες κάλτσες για να μη κρυώνουν τα πόδια τους. Οι Ρωμαίοι τύλιγαν τα πόδια τους με δέρμα ή ύφασμα. Στην μεσαιωνική Ευρώπη του 5ου αιώνα μ.Χ. οι κάλτσες συμβόλιζαν την αγνότητα, και γι'αυτό τις φόραγαν οι ευσεβείς άνθρωποι, ενώ αργότερα, το 1000 μ.Χ. οι κάλτσες ήταν σύμβολο πλούτου και γι'αυτό τις φορούσαν οι ευγενείς και οι αριστοκράτες. Με την εξέλιξη της υφαντουργίας, και ειδικά με την εφεύρεση της πλεκτικής μηχανής οι κάλτσες έγιναν προσιτές και στο ευρύ κοινό.
Ετυμολογικά η λέξη κάλτσα  προέρχεται από την παλαιά Γαλικικο-πορτογαλική calça (13ος αιώνας), από την πρώιμη μεσαιωνική λατινική calcea, από τη λατινική calceus («παπούτσι»).

  • παντελόνι

παντελόνι < (άμεσο δάνειοιταλική pantaloni (αρσενικό, πληθυντικός του pantalone, που θεωρήθηκε ενικός ουδέτερου) με τροπή άρθρωσης [a] > [e] λόγω της παρουσίας του [l] < γαλλική pantaton < βενετική Pantaleone από τον ομώνυμο χαρακτήρα Pantalone (Πανταλόνε) της ιταλικής κωμωδίας (commedia dell'arte) που φορούσε χαρακτηριστικό μακρύ παντελόνι < όνομα Pantaleon < αρχαία ελληνική Πανταλέων (αντιδάνειο

  • πουκάμισο
Πουκάμισο είναι ένα ρούχο που φοριέται από άντρες και γυναίκες και είναι κατάλληλο και για επίσημο, αλλά και για πιο χαλαρό ντύσιμο.
Είναι ένα ρούχο το οποίο είναι γνωστό από την αρχαιότητα καθώς έχει βρεθεί σε τάφο στην Αίγυπτο πουκάμισο από το 3000 π.Χ.

Η επίσημη ονομασία του είναι υποκάμισο το οποίο ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις υπό και καμίσα (
καμίσιον < μεσαιωνική λατινική camisia < γαλατική camisia < πρωτογερμανική *hamiþiją (ρούχοπουκάμισο)<αραβικά  قميص-qamis πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *ḱam- (κάλυμμαρούχο).Το ταξίδι πιστεύω ξεκίνησε από τα αραβικά ,με τις κατακτήσεις τους πέρασε στα ισπανικά και από εκεί στα ελληνικά



  • βράκα-βρακί

βράκα < ελληνιστική κοινή βράκαι < λατινική bracaeπληθυντικός αριθμός του braca < γαλατική brāca < πρωτογερμανική *brāks / *brōks (γλουτοίπαντελόνι) < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *bʰrāg- (γλουτοίπαντελόνι) < *bʰreg- (σπάωχωρίζω)


  • φανέλλα

Εσώρουχο από μαλλί βαμβάκι  ή συνθετικά υλικά
  πιθανώς σχετίζεται με τη μέση αγγλική flanen  (περίπου 1400). από τον Skeat και άλλους που ανιχνεύονται στο ουαλικό gwlanen "μάλλινο ύφασμα", από το gwlan "μαλλί", από το κελτικό *wlana, από το PIE *wele- (1) "μαλλί" (βλ. μαλλί). «Καθώς το flannel ήταν ήδη τον 16ο αιώνα μια πολύ γνωστή παραγωγή της Ουαλίας, η ουαλική προέλευση της λέξης φαίνεται πολύ πιθανή» 

Η ουαλική προέλευση δεν είναι μια παγκοσμίως αποδεκτή ετυμολογία, λόγω των αλλαγών του ήχου που εμπλέκονται. Οι Barnhart, Gamillscheg, Diez προτείνουν ότι η αγγλική λέξη προέρχεται από ένα αγγλο-γαλλικό υποκοριστικό του παλαιού γαλλικού flaine «ένα είδος χονδροειδούς μαλλιού». Το σύγχρονο γαλλικό flanelle είναι 17c. δανεισμός από τα αγγλικά.


  • νιτσεράδα-incerata

αδιάβροχο από ειδικό ύφασμα διαποτισμένο με λινόλαδο ή κερί .Σήμερα κατασκευάζεται από πλαστικό.

  • καφτάνι

Καφτάνι είναι ένα μακρύ συνήθως ρούχο που φοριέται κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι. Το όνομά του είναι τουρκικής προέλευσης και προέρχεται από την λέξη kaftan.(καφτάνι < (άμεσο δάνειοτουρκική kaftan < περσική خفتان (qaftān) 

Το καφτάνι είναι ένας μακρύς ριχτός χιτώνας, ο οποίος ακόμη και σήμερα είναι το επίσημο ανδρικό ένδυμα στην Ανατολή.

Ωστόσο, με τον όρο καφτάνι έχει επικρατήσει να εννοούμε και ένα ελαφρύ γυναικείο καλοκαιρινό ρούχο.


  • παρεό

  • είδος γυναικείου, κυρίως, ενδύματος που αποτελείται από ένα κομμάτι ύφασμα και τυλίγεται γύρω από το σώμα .Ετυμολογικά προέρχεται από τη πολυνησιακή λέξη pareo

  • ζιπουνάκι

Η λέξη ζιπουνάκι είναι το υποκοριστικό του ζιπουνιού το οποίο είναι ένα είδος κοντού πανωφοριού που χρησιμοποιούνταν παλιότερα και έμοιαζε με γιλέκο με τη διαφορά όμως ότι διέθετε και μανίκια.
Αρχική - Ριζική: ζιπούνι < ζιπόνιν < ιταλ. zipon.


  • κομπινεζόν

  • κοντό γυναικείο ρούχο που φοριέται κάτω από τη φούστα, μεσοφούστανο, μισοφόρι
κομπινεζόν < γαλλική combinaison που σημαίνει συνδυασμός 


  • t-shirt

Απότελείται από το t που είναι το πρώτο γράμμα της λέξης teen-νεαρός και από το shirt
 Το shirt  σήμαινε  στα Μεσοαγγλικά, πουκάμισο, «ένδυμα για το πάνω μέρος του σώματος που φοριέται δίπλα στο δέρμα», από τα παλαιά αγγλικά scyrte, από το πρωτο-γερμανικό *skurtjon «κοντό ένδυμα» (πηγή επίσης παλαιοσκανδιναβικής skyrta, σουηδική skjorta «φούστα, kirtle. "Μεσοολλανδικά scorte, 


  • φούτερ

Φούτερ ονομάζονται όλες οι κατασκευασμένες από σχετικά ζεστό ύφασμα μακρυμάνικες κολεγιακές μπλούζες οι οποίες αποτελούν μέρος της αθλητικής ένδυσης ή χρησιμοποιούνται για πρόχειρη ένδυση. Επίσης έτσι ονομάζονται όλα τα ρούχα με κουκούλα εκτός των μπουφάν.

Η ονομασία του ρούχου προήλθε απ' τη Γερμανική λέξη Futter η οποία μεταξύ άλλων σημαίνει και φόδρα.

Τα φούτερ πρωτοφτιάχτηκαν στη Γερμανία κι από κει διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Βγαίνουν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μπορεί κανείς να διαλέξει όποιο του αρέσει.


  • Μπλουτζήν

Ως τζιν είναι γνωστό ένα είδος παντελονιού φτιαγμένο από το ομώνυμο ύφασμα, ή εναλλακτικά από το ύφασμα ντανγκαρί. Η πιο γνωστή μορφή τζιν είναι τα λεγόμενα μπλουτζίν, που εφύηρε ο Γιάκομπς Γιούφες το 1871 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τους Γιούφες (Τζέικομπ Ου. Ντέιβις) και Λέβι Στράους στις 20 Μαΐου 1873. Η εταιρεία του Στράους αργότερα κατοχύρωσε την χρήση του όρου μπλουτζίν για την ίδια.

Ως τζιν είναι γνωστό και ένα ύφασμα το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή του. Αρχικά τα τζιν ήταν ενδυμασία προορισμένη για τους ανθρακωρύχους, αλλά εδραιώθηκαν στην καθημερινή ενδυμασία μετά από τις ταινίες των Μάρλον Μπράντο και Τζέιμς Ντιν, The Wild One και το Rebel Without a Cause,  κάτι που μεταμόρφωσε τα τζιν σε σύμβολο εξέγερσης κατά των αρχών μεταξύ των εφήβων. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, τα τζιν έγιναν δημοφιλές είδος ενδυμασίας μεταξύ των νέων ανθρώπων γενικότερα, αλλά και μεταξύ των οπαδών διαφόρων κινημάτων. Σήμερα, στον δυτικό κόσμο τα τζιν είναι μια πολύ δημοφιλής μορφή ενδυμασία

  • Σουτιέν

Ο στηθόδεσμος είναι εσώρουχο που καλύπτει το γυναικείο στήθος. Στη σημερινή εποχή είναι πιο συνηθισμένη στην καθομιλουμένη η χρήση της γαλλικής λέξης "σουτιέν", που σημαίνει "υποστήριγμα". Η ονομασία αυτή αναφέρεται στην υποστήριξη που προσφέρει ο στηθόδεσμος στο γυναικείο στήθος, κάνοντάς το να φαίνεται πιο στητό, νεανικό και θελκτικό. Ο στηθόδεσμος περιορίζει επίσης τις κινήσεις του στήθους κατά την άθληση, το τρέξιμο ή γενικά την κίνηση του σώματος. Στις μινωικές τοιχογραφίες της Κνωσσού απεικονίζεται ένα είδος στηθόδεσμου που προβάλλει αντί να καλύπτει το γυναικείο στήθος. Στην αρχαία ελληνική απαντούν οι λέξεις "στηθοδέσμη", "μαστόδετον", "μαστόδεσμος", "απόδεσμος". Στη σημερινή του μορφή, το σουτιέν προήλθε από τον κορσέ, εσώρουχο που φορούσαν οι γυναίκες στο δυτικό κόσμο από τον 16ο αιώνα και μέχρι τον 20ο. Παρ'ολα αυτά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι στηθόδεσμοι ή αλλιώς σουτιέν δεν προφέρουν καμία ωφέλεια από άποψη ανατομίας ή φυσιολογίας.


  • Mοντγκόμερυ

Ένα από τα πιο κλασικά και πιο αγαπημένα σχέδια outewear, τα duffle coats, κατά κόσμο Μοντγκόμερι(επειδή το φορούσε ο στρατηγός Μοντγκόμερι) έχει μια ιστορία που ξεπερνάει τα 100 χρόνια. Αρχικά το παλτό δημιούργησε η βρετανική εταιρεία Gloverall, για τους αξιωματικούς του βρετανικού ναυτικού.

Η λέξη «duffle» αναφερόταν σε ένα χοντρό κομμάτι μάλλινου υφάσματος, το οποίο είχε υποστεί διαδικασία για να γίνει αδιάβροχο. Σήμερα, το μοντγκόμερι είναι ένα παλτό με μεγάλη κουκούλα, και χαρακτηριστικά, ξύλινα κουμπιά τα οποία κουμπώνουν μέσα από θηλιές από σκοινί ή δέρμα. Τα πρώτα μοντγκόμερι ήταν σε καμηλό απόχρωση και χρησίμευαν στο να κρατάνε ζεστούς τους ναυτικούς του βασιλικού ναυτικού, κατά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.


  • καπαρντίνα

Στην πραγματικότητα, οι καπαρντίνες εξελίχθηκαν από αδιάβροχα παλτά της δεκαετίας του 1820, σε αγαπημένο πανωφόρι.Ο μύθος της καπαρντίνας ξεκινάει σε στρατιωτικά, λασπώδη χαρακώματα του Α’ Π.Π., δίνοντας στο ρούχο όνομα και το χαρακτηριστικό της ανθεκτικότητας. Στην πραγματικότητα, το trench coat δημιουργήθηκε από τον Σκωτζέζο χημικό και εφευρέτη Charles Macintosh και τον Βρετανό εφευρέτη Thomas Hancock στις αρχές της δεκαετίας του 1820. Οι άντρες το φορούσαν ως μέρος της ενδυμασίας του, ως διακριτικό της ανώτερης τάξης, αλλά ακόμη και στον στρατό.

Τότε, ήταν φτιαγμένο από καουτσούκ και βαμβάκι το οποίο μπορούσε να καλύψει τον άντρα στις διάφορες δραστηριότητές ου, όπως την ιππασία, το ψάρεμα, αλλά και τη στρατιωτική θητεία.Το trench coat άρχισε να απομακρύνει τον στρατιωτικό του χαρακτήρα, τη δεκαετία του 1940, και άρχισε να έχει θέση στο Χόλιγουντ. Γρήγορα γίνεται το πανωφόρι των δημοσιογράφων, των γκάνγκστερ, των κατασκόπων και των γοητευτικών γυναικών.Ο Humphrey Bogart στην Casablanca, η Audrey Hepburn στο Breakfast at Tiffany’s, η Marlene Dietrich στο A Foreign Affair, η Meryl Streep στο Kramer vs. Kramer – η καπαρντίνα γίνεται συνώνυμο των ατρόμητων αντρών και των έξυπνων γυναικών.

Ετυμολογία:καμπαρντίνα < (άμεσο δάνειογαλλική gabardine με αποηχηροποίηση [ɡ] > [k] + κατάληξη θηλυκού  < ισπανική gabardina < gabán(παλτό) + tabardina(χοντρό)

  • μακώ

Το μακό είναι είδος βαμβακερού υφάσματος απ' το οποίο φτιάχνονται τα κοντομάνικα μπλουζάκια. Η ετυμολογία είναι απ' το όνομα της γαλλικής πόλης Mâcot στην οποία φτιάχτηκε για πρώτη φορά το ύφασμα αυτό. Επίσης τα κοντομάνικα μπλουζάκια τα οποία έχουν κατασκευαστεί απ' το συγκεκριμένο ύφασμα τα ονομάζουμε μακό.

  • πόλο

Τα μπλουζάκια polo, ή polo shirts, είναι από τα πιο βασικά ρούχα της άνοιξης. Πολύχρωμα, δροσερά, smart casual, φοριούνται τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Παραδόξως, ξεκίνησαν πριν έναν αιώνα σαν αθλητικές στολές.

Μια φορά κι έναν καιρό, 2.500 χρόνια πριν από σήμερα, οι Πέρσες ευγενείς ξεκίνησαν να καβαλούν τα άλογά τους και να κτυπούν με μακρουλά μπαστούνια μια ξύλινη μπάλα που οι Θιβετιανοί την έλεγαν "πούλου". Με τα χρόνια, το σπορ διατηρήθηκε μόνο στις ινδικές περιοχές της παλιάς περσικής αυτοκρατορίας και όταν οι Βρετανοί αποικιοκράτες βρέθηκαν εκεί, τούς άρεσε κι άρχισαν να το παίζουν κι αυτοί. Αλλά, μη εξοικειωμένοι με την ζέστη όπως ήταν, γρήγορα συνειδητοποίησαν πως ήταν αδύνατον ν' αντέξουν με τις στρατιωτικές τους στολές.

Πολλές τάσεις της μόδας ξεκίνησαν από την Βικτωριανή εποχή και την τεράστια Βρετανική Αυτοκρατορία. Τα φανελένια και μάλλινα πουκάμισα έδωσαν σιγά σιγά την θέση τους σε πιο ανάλαφρα βαμβακερά και τα σκούρα χρώματα αντικαταστάθηκαν από πιο ανοικτά, που δεν τραβούν τόσο τον ήλιο, σε περιοχές όπου η ζέστη ήταν αφόρητη. Ακόμη κι έτσι, η "εύκολη" στολή ενός βαμβακερού πουκαμίσου με ένα πουλοβεράκι από πάνω, ήταν πολύ ζεστή για ένα παιχνίδι σαν το πόλο. Σύντομα, άφησαν στην άκρη κάθε επισημότητα κι έπαιζαν μόνο με λευκά πουκάμισα με γιακάδες, για να μην καίγεται ο σβέρκος τους. Κάποια χρόνια αργότερα, στους γιακάδες αυτούς ο θρυλικός αμερικανικός οίκος Brooks Brothers πρόσθεσε κουμπιά, δημιουργώντας έτσι το πρώτο button down πουκάμισο της ιστορίας. Η ιδέα ήταν ότι οι εμπρός γωνίες των γιακάδων έπρεπε να μένουν σταθερές και να μην ενοχλούν τα πρόσωπα των παικτών κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτή όμως είναι η ιστορία ενός άλλου ρούχου. Εμάς εδώ μάς νοιάζει η ιστορία της μπλούζας που πήρε το όνομά της από το πόλο με τα άλογα. Πάμε λοιπόν...

Όταν μπήκε ο 20ος αιώνας, οι κανονισμοί ενός άλλου "ευγενούς" σπορ, του τένις, επέβαλαν τις ολόλευκες στολές στους παίκτες (κάτι που τηρείται ως και σήμερα στο βρετανικό τουρνουά grand slam του Wimbledon). Oι περισσότεροι Βρετανοί παίκτες της εποχής υιοθέτησαν την στολή του πόλο (προσθέτοντας μια γραβατούλα, για να σπάει το πολύ λευκό) και σύντομα τούς ακολούθησαν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Οι Αμερικανοί ήταν λίγο πιο χαλαροί, αφήνοντας στη άκρη την γραβάτα. Ο σπουδαίος Γάλλος τενίστας Ρενέ Λακόστ προβληματιζόταν έντονα από την χρήση της "στολής" αυτής. Επηρεασμένος και από τους αντιπάλους του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου ταξίδευε συχνά για τις μυθικές μάχες των Γάλλων "4 σωματοφυλάκων" (Λακόστ, Μποροτρά, Κοσέ, Μπρινιόν) με τους Αμερικανούς σούπερ σταρ της εποχής, αποφάσισε να κόψει τα μανίκια από το πουκάμισο των παικτών του πόλο, να πετάξει μακριά την γραβάτα και να περιορίσει τα κουμπιά στα επάνω μόνο, κάνοντάς το πολύ πιο άνετο. Το πρωτοφόρεσε το 1926 στο Αμερικανικό Όπεν όπου οι κανονισμοί για τα ρούχα των αθλητών ήταν πιο ανεκτικοί. Το 1927 πρόσθεσε στο σημείο της καρδιάς κι ένα ραφτό, μεγάλο κροκόδειλο -ήταν μια αναφορά στο παρατσούκλι του, αφού τον φώναζαν "Κροκόδειλο" λόγω του μεγάλου στόματός του και της ογκώδους μύτης του. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το μπλουζάκι του Λακόστ έγινε σύντομα το αγαπημένο όλων των παικτών του τένις. Γιατί, κατ' αρχάς, ήταν "πικέ", κατασκευασμένο δηλαδή από βαμβάκι, πλεγμένο έτσι ώστε να αφήνει τρυπούλες για να αναπνέει το δέρμα. Γιατί ο γιακάς του σηκωνόταν εύκολα προς τα πάνω, μπλοκάροντας τον ήλιο που τούς έκαιγε το σβέρκο (σήμερα αυτό είναι μια αγαπημένη συνήθεια μιας άλλης κατηγορίας ανθρώπων, όχι των τενιστών, αλλά των καγκουροειδών, που τον σηκώνουν ανεξαρτήτως ύπαρξης ήλιου ή όχι...). Και γιατί ο καθένας μπορούσε να το φοράει όσο χαλαρά ή σφικτά ήθελε χάρη στα τρία κουμπιά του γιακά του.

Όταν ο Λακόστ εγκατέλειψε την ενεργό δράση, ίδρυσε μαζί με τον έμπορο υφασμάτων Αντρέ Ζιλιέ την Chemise Lacoste κι άρχισε να παράγει μπλουζάκια με κροκοδειλάκια μαζικά. Σιγά σιγά τα υιοθέτησαν και στο πόλο, που ήταν η αρχική έμπνευση, αλλά και σε άλλα σπορ, όπως το γκλοφ και η ιστιοπλοΐα. .


  • Τιράντες
Οι τιράντες είναι ελαστικά ή υφασμάτινα ή δερμάτινα λουριά που φοριούνται πάνω από τους ώμους για να συγκρατούν το παντελόνι. Οι ιμάντες τους μπορεί να είναι ελαστικοί, είτε εξ ολοκλήρου είτε ελαστικοί με άκρα από δέρμα. Οι περισσότερες τιράντες είναι από λάστιχο (ελαστικές) και τα περισσότερα κλιπ μεταλλικά ή με κουμπιά ή με ειδικά κλιπ κουμπιών (Bracetac). Οι τιράντες με κουμπιά απαιτούν να υπάρχει ραμμένο κουμπί στο παντελόνι. Οι τιράντες με μεταλλικά κλιπ μπορούν να φορεθούν σε κάθε παντελόνι.
Ετυμολογία:τιράντα < (άμεσο δάνειοιταλική tirante, μτχ του tirare (τραβώ)

  • Μαγιό

  • Η ιστορία του μαγιό είναι μεγάλη και πολύ παλιά. Για την ακρίβεια, ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι και τις μέρες μας, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με εκατοντάδες αλλαγές, τροποποιήσεις ή ακόμα και απαγορεύσεις.
  • Η λέξη «μαγιό», προέρχεται από την γαλλική λέξη «maillot». Το 1530 η λέξη maillto δήλωνε πως ήταν ένα κομμάτι ύφασμα στο οποίο τύλιγαν το σώμα του νεογέννητου. Το 1820 ήταν ένα είδος καλσόν όπου φορούσαν οι χορεύτριες στην σκηνή του θεάτρου και το 1900 καθιερώθηκε ως «costume de bain», δηλαδή «μπανιερό».Η εξέλιξη του μαγιό δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε ευπρόσδεκτη από τον κόσμο και ειδικά για τις γυναίκες. Καμία σχέση δηλαδή με τη σημερινή εποχή, που όλα είναι της μόδας και η επιλογή μαγιό αποτελεί βάσανο για τον περισσότερο κόσμο.

  • Γραβάτες, 

Η γραβάτα, η οποία φοριέται κατά κύριο λόγο από άνδρες, είναι μια επιμήκης υφασμάτινη λωρίδα που δένεται γύρω από το λαιμό μέσω κόμπου. Φοριέται κάτω από το κολάρο του πουκαμίσου και η λειτουργία της είναι να κρύβει πρωτίστως την μπροστινή ένωση του πουκαμίσου με τα κουμπιά.

Άλλα είδη λαιμοδέτη περιλαμβάνουν την γραβάτα Ascot και το παπιγιόν. Η σύγχρονη γραβάτα είναι άμεσος πρόγονος του φουλαριού (cravate) το οποίο αποτελούσε βασικό κομμάτι της ανδρικής ενδυμασίας από τα μέσα του 17ου αιώνα. Mία άλλη εκδοχή αναφέρει οτι ήταν εξάρτημα της στολής των στρατιωτών του Λουδοβίκου 14ου γιά νά ξεχωρίζουν. Το όνομα προέρχεται από την εξελληνισμένη παράφραση της γαλλικής λέξης γιά την γαρίδα (crevette) που χρησιμοποιούνταν στην Ευρώπη για να περιγράψει το φουλάρι που φορούσαν οι Κροάτες του Γαλλικού στρατού. Στον δυτικό κόσμο η γραβάτα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής ενδυμασίας, και συχνά απαραίτητη προϋπόθεση σε κλάδους όπως τα χρηματοοικονομικά, οι επιχειρήσεις, η νομική και η πολιτική. Οι γραβάτες μπορούν επίσης να φορεθούν ως μέρος μιας στολής(π.χ. στρατιωτικής, σχολικής) καθώς και σε καθημερινή βάση.


ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ


https://www.etymonline.com/


https://www.wikipedia.org/


https://en.wiktionary.org/



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια