Ticker

3/recent/ticker-posts

Φημισμένα προϊόντα που πήραν το όνομά τους από τον τόπο καταγωγής τους

Φημισμένα διεθνή προϊόντα

 Πολλά  φημισμένα  προϊόντα  που καταναλώνονται  σε όλο το κόσμο  ,πήραν το όνομά τους στον τόπο που παρήχθησαν  για πρώτη φορά και παράγονται ακόμα.
ΦΗΜΙΣΜΕΝΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ας γνωρίσουμε τα πιο φημισμένα :

1.ΡΟΚΦΟΡ

Το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά και πήρε τό όνομά του από περιοχή Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν (Roquefort-sur-Soulzon). Η ράτσα προβάτων που έχει συνδεθεί περισσότερο με το ροκφόρ είναι η Λακόν. Υπάρχουν και άλλα παρόμοια τυριά, όπως το μπλε τυρί Γερμανίας ή Δανίας, αλλά μόνον όσα παρασκευάζονται στην συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας μπορούν να ονομάζονται ροκφόρ, λόγω του ευρωπαϊκού νόμου της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Το τυρί αυτό είναι υποκίτρινο, εύθρυπτο, ελαφρά υγρό και διάστικτο από χαρακτηριστική μπλε μούχλα, της οποίας ο σχηματισμός οφείλεται στον μύκητα Penicillium roquefortis. Έχει ξεχωριστό άρωμα και γεύση που χαρακτηρίζεται από βουτυρικό (βουτανικό) οξύ. Ένα μέσο κεφάλι ροκφόρ ζυγίζει μεταξύ 2,5 και 3 κιλών, και έχει πάχος περίπου 10 εκατοστά. Κάθε κιλό τελικού προϊόντος απαιτεί 4,5 λίτρα γάλα. Το ροκφόρ είναι πλούσιο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και ασβέστιο.

2.ΚΟΝΙΑΚ

Το κονιάκ είναι ποικιλία μπράντι η οποία πήρε το όνομά της από την πόλη Κονιάκ στη Γαλλία. Παράγεται από κρασί από την οινοπαραγωγική περιοχή που περιβάλλει την πόλη Κονιάκ, στον γαλλικό νομό Σαράντ, στην περιοχή Πουατού-Σαράντ. Το κονιάκ είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και η παραγωγή πρέπει να πληροί ορισμένες νομικές προϋποθέσεις, όπως να προέρχεται από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών, με την ποικιλία τρεμπιάνο, τοπικά γνωστή ως Σαιν-Εμιλιόν, να είναι αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο. Το μπράντι πρέπει να αποσταχθεί δύο φορές σε χάλκινα αποστακτήρια και να ωριμάσει δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το κονιάκ ωριμάζει στα βαρέλια όπως το ουίσκι και το κρασί και έτσι έχει συνήθως μεγαλύτερη ηλικία από το νόμιμο όριο.

3.ΤΣΕΝΤΑΡ

Το τσένταρ (cheddar) είναι ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα. Το όνομά του το πήρε από το αγγλικό χωριό Τσένταρ, στο Σόμερσετ, αλλά τυριά αυτού του τύπου παράγονται και σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Το όνομα τσένταρ δεν θεωρείται ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το χρώμα του είναι υπολεύκο/κίτρινο ή πορτοκαλοκίτρινο αν προστεθούν σε αυτό μπαχαρικά. Η πρώτη αναφορά αγοράς τυριού τσένταρ έγινε το 1170. Σήμερα το τσένταρ είναι το πιο δημοφιλές τυρί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις πωλήσεις του να αποτελούν σχεδόν τη μισή αγορά τυριού της χώρας, και το δεύτερο δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ, μετά τη μοτσαρέλα

4.ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Η παρασκευή λουκάνικων είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους διατήρησης κρέατος.

οι Προϊστορικοί άνθρωποι έφτιαξαν τα πρώτα λουκάνικα γεμίζοντας στομάχια ή έντερα ζώων με ψητό κρέας.

Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια ένα είδος λουκάνικου αίματος, ο ποιητής Επίχαρμος έγραψε μια κωμωδία με τίτλο ορύα (λουκάνικο), και στην κωμωδία του Αριστοφάνη Ιππής ένας από τους κύριους χαρακτήρες είναι ο Αγοράκριτος ο οποίος είναι πωλητής λουκάνικων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα λουκάνικα ήταν διαδεδομένα ανάμεσα στους Αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους και πιθανότατα στις διάφορες φυλές που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Διάφορα γερμανικά λουκάνικα (Wurst)

Τα καλύτερα λουκάνικα στην αρχαία Ιταλία παρασκευάζονταν στη Λευκανία - ή Λουκανία - (σημερινή Βασιλικάτα). Αυτό το λουκάνικο ονομάζονταν Λουκανίκα και από εκεί προέρχεται η σύγχρονη ελληνική ονομασία για το λουκάνικο.

Κατά τη βασιλεία του Νέρωνα τα λουκάνικα συνδέονταν με τη γιορτή της Λουπερκάλια.

Τον 10 αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Λέων ΣΤ΄ απαγόρευσε την παραγωγή λουκάνικων αίματος μετά από περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης.

Η αγγλική λέξη Sausage προέρχεται από τη Λατινική λέξη salsus που σημαίνει αλατισμένο


5.ΠΙΛΣΕΝ ΜΠΥΡΑ

Είναι η ξανθιά, βυθοζύμωτη Lager με αρκετό λυκίσκο, ο οποίος της προσδίδει πικράδα. Η ονομασία προέρχεται από την τσέχικη πόλη Plzen.

6.ΣΑΜΠΑΝΙΑ

Η σαμπάνια (γαλλ. champagne) είναι εκλεκτός αφρώδης οίνος που παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας (γαλλ. Champagne) απ' όπου πήρε και το όνομα της. Ο όρος "σαμπάνια" χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για τον αφρώδη οίνο, αλλά πολλές χώρες τον χρησιμοποιούν αποκλειστικά για αφρώδεις οίνους που προέρχονται απ' την Καμπανία και παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες της διπλής ζύμωσης και παλαίωσης.

Τα κύρια σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας είναι "Pinot Noir", " Chardonnay" και "Pinot Meunier". Σύμφωνα με το νόμο της Σαμπάνιας επιτρέπονται μόνο σταφύλια που καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες ονομασίας σε ειδικά καθορισμένα οικόπεδα εντός της ονομασίας που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή της σαμπάνιας. Ορισμένοι αφρώδης οίνοι που παράγονται σε άλλες περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούν άλλα σταφύλια.

Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους βασιλείς. Οι βασιλείς από όλη την Ευρώπη διέδωσαν το μήνυμα της μοναδικότητας του αφρώδους οίνου από την Καμπανία και τη σύνδεσή του με την πολυτέλεια και την εξουσία στα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ιστορίας και ταυτότητας για το κρασί τους, συνδέοντάς τους και με την αρχοντιά. Μέσα από τη διαφήμιση και τη συσκευασία του επεδίωξαν να συνδεθεί η σαμπάνια με την υψηλή πολυτέλεια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετουργίες. Οι προσπάθειές τους συνέπεσαν με την ανάδυση μιας μεσαίας τάξης που αναζητούσε τρόπους να δαπανήσει τα χρήματα της σε σύμβολα αναβάθμισης της κοινωνικής της τάξης.

7.ΓΚΟΥΝΤΑ

Η γκούντα (ολλανδικά: Goudse kaas‎, "κίτρινο τυρι" από τη Χάουντα"), ή σύμφωνα με την ολλανδική προφορά χάουντα, είναι γλυκό, κρεμώδες, κίτρινο τυρί από αγελαδινό γάλα, το οποίο προέρχεται από την Ολλανδία. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά παγκοσμίως. Το όνομα χάουντα χρησιμοποιείται σήμερα ως γενικός όρος για πολλά παρόμοια τυριά που παράγονται με τον παραδοσιακό ολλανδικό τρόπο. Στην Ελλάδα αποκαλείται εσφαλμένα ως τυρί γκούντα, από την κατά γράμμα μεταγραφή των λατινικών χαρακτήρων του ονόματος.

Η πρώτη αναφορά του τυριού χάουντα χρονολογείται από το 1184, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα καταγεγραμμένα τυριά στο κόσμο τα οποία σήμερα παρασκευάζονται και καταναλώνονται από τους ανθρώπους. Η τυροκομία ήταν παραδοσιακά γυναικείο καθήκον στον ολλανδικό πολιτισμό, με τις συζύγους των αγροτών να μεταδίδουν τις δεξιότητές τους στην τυροκομία στις κόρες τους. Το καλοκαίρι η πόλη της Χάουντα διοργανώνει μια αγορά τυριών μια φορά την εβδομάδα ως τουριστικό αξιοθέατα. Τα περισσότερα ολλανδικά τυριά χάουντα παράγονται με βιομηχανικό και τυποποιημένο τρόπο. Ωστόσο, περίπου 300 Ολλανδοί αγρότες εξακολουθούν να παράγουν του μπούρενκαας ("τυρί του αγρότη"), μια μορφή του τυριού Χάουντα που φτιάχνεται με την παραδοσιακή μέθοδο, δηλαδή χωρίς τη χρήση μη παστεριωμένου γάλακτος. Αυτή η μορφή έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη στην ΕΕ.

Το τυρί πήρε το όνομά του από την πόλη της Χάουντας, όχι επειδή παραγόταν εκεί ή τουλάχιστον στα περίχωρα της πόλης, αλλά επειδή η πώληση του τυριού λάμβανε χώρα εκεί

8.ΕΜΜΕΝΤΑΛ

Το έμενταλ ή έμμενταλ είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Έμενταλ (κοιλάδα του Έμμε) στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία. Η ονομασία Έμενταλ (Emmentaler Switzerland) είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, αλλά η ονομασία εμμεντάλερ όχι, και έτσι τυριά που αποκαλούνται εμμεντάλερ παράγονται και στη Γαλλία και στη Βαυαρία. Πολλές φορές αναφέρεται απλά ως ελβετικό τυρί. Το έμενταλ έχει γλυκιά, αλλά όχι πολύ έντονη, γεύση.

Το έμενταλ πρέπει να παλαιωθεί για τουλάχιστον 4 μήνες. Υπάρχουν τρεις τύποι βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του: ο στρεπτόκοκκος ο θερμόφιλος, λακτοβάκιλλοι και προπιονιβακτήριο του Φρόιντενράιχ (Propionibacterium freudenreichii). Στο τελικό στάδιο της παραγωγής του τυριού, το P. freudenreichii καταναλώνει το γαλακτικό οξύ που παρήγαγαν τα άλλα βακτήρια και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σχηματίζει φυσαλίδες. Η αδυναμία να απομακρυνθούν αυτές οι φυσαλίδες, εξαιτίας της ανεπαρκούς πίεσης, δημιουργεί και τις τρύπες που χαρακτηρίζουν αυτό το τυρί. Ιστορικά, οι τρύπες θεωρούνταν σημάδι ατέλειας και οι τυροκόμοι προσπαθούσαν να τις αποφύγουν


9.ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Το πορτοκάλι της Βαλένθια είναι μια γλυκιά ποικιλία πορτοκαλιού που πήρε το όνομά του από τα φημισμένα πορτοκάλια στη Βαλένθια της Ισπανίας 

10.ΜΑΤΣΕΓΚΟ ΤΥΡΙ

Το Manchego (επίσημα ισπανικά : queso manchego , προφέρεται  [ˈkeso manˈtʃeɣo] ) είναι ένα τυρί που παρασκευάζεται στην περιοχή La Mancha της Ισπανίας από το πρόβειο γάλα της φυλής Manchega . Είναι ηλικίας μεταξύ 60 ημερών και 2 ετών.

Το Manchego έχει σταθερή και συμπαγή υφή και βουτυρώδη υφή, που συχνά περιέχει μικρούς, άνισα κατανεμημένους θύλακες αέρα. Το χρώμα του τυριού ποικίλλει από λευκό σε ιβουάρ-κίτρινο και η μη βρώσιμη φλούδα από κίτρινο έως καφέ-μπεζ. Το τυρί έχει μια χαρακτηριστική γεύση, καλά ανεπτυγμένη αλλά όχι πολύ δυνατή, κρεμώδες με ελαφριά πικάντικη γεύση και αφήνει μια επίγευση που είναι χαρακτηριστική του πρόβειου γάλακτος.

Η ονομασία queso manchego προστατεύεται σύμφωνα με το ρυθμιστικό σύστημα ταξινόμησης ονομασίας προέλευσης της Ισπανίας  και το τυρί έχει λάβει το καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση

11.ΒΙΝΣΑΝΤΟ

Το βινσάντο (Vinsanto) της Σαντορίνης είναι παραδοσιακό γλυκό κρασί με σκούρο μπρούτζινο χρώμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ Σαντορίνης).

Ο τρύγος γίνεται γύρω στα μέσα Αυγούστου και αρχικά γίνεται λιάσιμο (έκθεση στον ήλιο) των σταφυλιών (ημισταφιδομένα σταφύλια) για μερικές - δέκα με δεκαπέντε - ημέρες. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε απώλεια νερού και αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Oίνοι, οι οποίοι παράγονται έτσι ονομάζονται στο εξωτερικό "Άχυροι οίνοι". Το πάτημα των σταφυλιών γίνεται με μάγγανα. Ο μούστος που προκύπτει, οδηγείται σε ξύλινα βαρέλια, για να ακολουθήσει η διαδικασία της ζύμωσης για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει τουλάχιστον για δύο χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα σταφύλια πρέπει κατά να είναι τουλάχιστον κατά 51% της ποικιλίας Ασύρτικο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα πρέπει να είναι σταφύλια των ποικιλιών Αηδάνι και Αθήρι ή άλλα λευκά σταφύλια που να καλλιεργουνται παραδοσιακά στη Θήρα και στη Θηρασιά.

Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση του ονόματος. Η μία θεωρία θέλει η ονομασία του να προέρχεται από τη χρήση του για τη καθολική Θεία Ευχαριστία (Ιταλικά vino santo: "οίνος άγιος"), ενώ η άλλη ότι υποδηλώνει την προέλευση του κρασιού (Ιταλικά vino di Santorini: "οίνος από τη Σαντορίνη").

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις ετικέτες και τα μέσα συσκευασίας, η ονομασία Vinsanto γράφεται πάντοτε με γράμματα του λατινικού αλφαβήτου του ιδίου τύπου και χρώματος, ώστε να αποτελούν ενιαίο σύνολο. Εντούτοις, στα δελτία προβολής και διαφήμισης που απευθύνονται στον 'Ελληνα καταναλωτή, η ονομασία αυτή μπορεί να γράφεται και με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, δηλαδή: Βινσάντο.

Στη Σαντορίνη φτιάχνουν, επίσης, μαύρο γλυκό βινσάντο με σταφύλια της ποικιλίας Μαντηλαριά ή Βάφτρα, το οποίο, όμως, δεν ανήκει στην κατηγορία κρασιών ΟΠΑΠ.

12.ΕΝΤΑΜ

Το Ένταμ (ολλανδικά: Edammer, προφέρεται: [ˈeːdɑmər]) είναι ημίσκληρο τυρί που προέρχεται από την Ολλανδία και πήρε το όνομά του από την πόλη Εντάμ στην επαρχία της Βόρειας Ολλανδίας.Το Ένταμ πωλείται παραδοσιακά σε σφαίρες με επίπεδη βάση με ανοιχτό κίτρινο εσωτερικό και περίβλημα, ή φλούδα, από κόκκινο κερί παραφίνης. Το Ένταμ ωριμάζει καλά και δεν χαλάει, μόνο σκληραίνει. Αυτές οι ιδιότητες (μεταξύ άλλων) το έκαναν το πιο δημοφιλές τυρί στον κόσμο μεταξύ του 14ου και του 18ου αιώνα, τόσο στη θάλασσα όσο και σε απομακρυσμένες αποικίες

13.ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Η παρμεζάνα ή παρμιτζάνο-ρετζάνο (Parmigiano-Reggiano) είναι σκληρό κοκκώδες τυρί από την Ιταλία, από τις επαρχίες της Πάρμα, του Ρέτζο-Εμίλια, της Μπολόνια (μόνο η περιοχή δυτικά του ποταμού Ρένο) και Μόντενα στην Εμίλια-Ρομάνια και στην επαρχία της Μάντοβας (στην περιοχή νότια του Πάδου) στη Λομβαρδία. Η παρμεζάνα είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και σύμφωνα με τον ιταλικό και ευρωπαϊκό νόμο μόνο το τυρί από τις προαναφερόμενες περιοχές μπορεί να ονομάζεται παρμεζάνα. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.

14.ΓΚΡΑΝΑ ΠΑΔΑΝΟ

To Grana Padano είναι ένα από τα κορυφαία σε ποιότητα και γεύση τυριά στον κόσμο, κι ας μην είναι τόσο γνωστό όσο το διάσημο αδερφάκι του, η Παρμεζάνα. Η ιστορία του ξεκινά στα κελάρια των κινστεριανών μονών της Κιαραβάλλε, στην Κοιλάδα του Πάδου, στη βορειοανατολική Ιταλία. Στην ίδια περιοχή εξακολουθεί να παράγεται αυτό το Π.Ο.Π. αγελαδινό, κίτρινο, σκληρό τυρί, από μη παστεριωμένο, ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Ένα τυρί που ωριμάζει αργά για 2 χρόνια για να αποκτήσει τη σκληρή του υφή με μικρούς κρυστάλλους να κρατσανίζουν απολαυστικά στο στόμα, το φρουτώδες του άρωμα και τη, πλούσια, πλήρη και βουτυράτη γεύση του με τελείωμα ξηρών καρπών.

Όσο για το όνομά του, Grana σημαίνει κοκκώδες ενώ το Padano προσδιορίζει την τοποθεσία προέλευσής του, την Κοιλάδα του Πάδου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια