Ticker

12/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Από που πήραν το όνομά τους οι ήρωες των κινουμένων σχεδίων

 Τι είναι  τα κινούμενα σχέδια

Τα κινούμενα σχέδια ή ταινίες κινουμένων σχεδίων (αγγλικά: animated movies) είναι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωγραφιστές φιγούρες-καρτούν αντί για ηθοποιοί. Οι ήρωες τους είναι συνήθως άνθρωποι, ζώα ή φανταστικά πλάσματα, που είτε μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι, είτε όχι.



Η δημιουργία των ταινιών αυτών βασίζεται, όπως ο κινηματογράφος, στο μεταίσθημα με χρήση της τεχνικής Animation. Αρχικά οι σκηνές της ταινίας ζωγραφίζονται ξεχωριστά η καθεμία. Για να δημιουργηθεί ένα κινούμενο σχέδιο, τα αρχικά σκίτσα ζωγραφίζονται σε διάφανες επιφάνειες και μετά ζωγραφίζονται. Κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο. Στη συνέχεια τα σχέδια φωτογραφίζονται με τη σειρά και δημιουργείται ένα ενιαίο φιλμ. Όταν το φιλμ προβάλλεται με ταχύτητα, οι φιγούρες των σχεδίων φαίνονται σαν να κινούνται.

Καρτούν < (άμεσο δάνειο) αγγλική cartoon < γαλλική carton < ιταλική cartone, μεγεθυντικό του carta < λατινική carta < αρχαία ελληνική χάρτης (αντιδάνειο) < χαράσσω < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *ǵʰer- ‎(χαράσσω)

Την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γύρισε απο ο Αμερικανός παραγωγός Τζείμς Στιούαρτ Μπλάκτον το 1907, και ήταν η ταινία The Haunted Hotel. Ωστόσο, χάρη στην εταιρεία του Γουόλτ Ντίσνεϊ αναδείχθηκε αυτό το κινηματογραφικό είδος σε αληθινή τέχνη. Το 1937 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία Η Χιονάτη και οι επτά Νάνοι. Ήταν η πρώτη κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, για την οποία χρειάζονταν 24 διαφορετικά σκίτσα για να αποδοθεί στη σκηνή κίνηση διάρκειας ενός δευτερολέπτου. Απο τότε και μέχρι σήμερα, έχουν γυριστεί πάρα πολλές κινηματογραφικές ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους απο διάφορες εταιρίες.

Ας γνωρίσουμε τους πιο διάσημους ήρωες των κινουμένων σχεδίων

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ

Ο Μίκυ Μάους δημιουργήθηκε το 1928 ως αντικαταστάτης του Όσβαλντ το Τυχερό Κουνέλι, ενός προηγούμενου χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε το 1927 από το Disney Brothers Studio και ανήκε στην Universal Pictures. Ο Τσαρλς Μιντζ υπηρέτησε ως μεσάζων παραγωγός μεταξύ του Ντίσνεϋ και της Universal μέσω της εταιρείας του, Winkler Pictures, για τη σειρά κινούμενων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Όσβαλντ. Οι Ντίσνεϋ και Μιντζ είχαν ασυμφωνίες σε δημιουργικά και οικονομικά ζητήματα. Έπειτα από μία συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Μιντζ αποχώρησε μαζί με τα σχέδια του Όσβαλντ και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Ντίσνεϋ, παράλληλα υποβαθμίζοντας τον Ντίσνεϋ σε μια προσπάθεια να τον αναγκάσει να παραιτηθεί. Ανάμεσα στα λίγα άτομα που έμειναν στο στούντιο του Ντίσνεϋ ήταν ο σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων Ουμπ Άιγουερκς ο μαθητευόμενος καλλιτέχνης Λες Κλαρκ και ο Γουίλφρεντ Τζάκσον.

 Αρχικά, το όνομά του ήταν "Mortimer Mouse", αλλά η σύζυγος του Ντίσνεϋ, Λίλιαν, τον έπεισε να το αλλάξει και έτσι δημιουργήθηκε ο Μίκυ Μάους. Στις πρώτες ταινίες όπου ήταν πρωταγωνιστής, ο Μίκυ σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από τον Άιγουερκς. Για την ταινία κινουμένων σχεδίων Plane Crazy (1928), ο Άιγουερκς παρήγαγε 700 σχέδια την ημέρα και επίσης δημιούργησε το πρώτο comic strip του Μίκυ (εκδοχή κόμικ της ταινίας) που εκδόθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1930.

ΓΚΟΥΦΥ

Ο Γκούφυ (αγγλ.: Goofy) είναι δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Walt Disney. Είναι ένας ψηλός, ανθρωπόμορφος σκύλος που συνήθως φοράει ζιβάγκο και γιλέκο, παντελόνι, παπούτσια, λευκά γάντια και ένα ψηλό καπέλο που αρχικά σχεδιάστηκε ως τσαλακωμένο φεντόρα. Ο Γκούφυ είναι στενός φίλος του Μίκυ Μάους και του Ντόναλντ Ντακ και είναι ο πατέρας του Μαξ Γκούφ. Συνήθως χαρακτηρίζεται ως απελπιστικά αδέξιος,γκαφατζής και χαζός, αν και συχνά επιδεικνύει εξυπνάδα αλλά με τον δικό του εκκεντρικό τρόπο

Ο χαρακτήρας της Disney με αυτό το όνομα ξεκίνησε τη ζωή γ. 1929 ως «Dippy Dawg"

GOOF,"ηλίθιος άνθρωπος", αμερικανικά αγγλικά, ίσως μια παραλλαγή της αγγλικής διαλέκτου goff "foolish clown" (1869), από τον 16ο αιώνα. goffe, πιθανότατα από το γαλλικό goffe «δύστροπος, ηλίθιος», που είναι αβέβαιης προέλευσης. 


ΠΟΠΑΫ

Ο Ποπάυ (αγγλικά: Popeye, γνωστός και ως Popeye the Sailor Man) είναι φανταστικός χαρακτήρας κόμικς, που δημιουργήθηκε από τον Elzie Crisler Segar και έχει εμφανιστεί σε κόμικς, θέατρο, τηλεόραση (κινούμενα σχέδια), ραδιόφωνο, κινηματογράφο και βιντεοπαιχνίδια. Το 2018 εμφανίστηκε με αλλαγμένη όψη στην τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων με τίτλο Popeye's Island Adventures.

Σύνθετη λέξη από το αγγλικό  pop(κτυπώ) και eye , μάτι .Ίσως λόγω των κινήσεων του ματιών του

ΝΤΑΛΤΟΝΣ

Η συμμορία των Ντάλτον ήταν διαβόητη εγκληματική ομάδα που έδρασε στην Αμερικανική Δύση από το 1890 μέχρι το 1892. Στο διάστημα αυτό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων τα αδέρφια Γκράτον (Γκρατ) (γεν. 1861), Γουίλιαμ (Μπιλ) (1866–1894), Μπομπ (γεν. 1869) και Έμετ (γεν.1871), διέπραξαν, σε δυτικές Πολιτείες των Η.Π.Α, πολλές ληστείες σε τρένα και τράπεζες

ΝΕΜΟ

Ακόμη κι όσοι διαφωνούν πως το «Ψάχνοντας το Νέμο» είναι η καλύτερη ταινία της Pixar, ίσως το καλύτερο δείγμα computer animation που γυρίστηκε ποτέ και μια από τις καλύτερες ταινίες της ιστορίας του σινεμά, δύσκολα δεν θα το τοποθετούσαν ανάμεσα στα καλύτερα φιλμ κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών.

Ενα ατράνταχτο επιχείρημα θα ήταν πως, ακόμη και σήμερα, δέκα χρόνια μετά και ενώ η Pixar μετράει οκτώ ταινίες μετά το 2003 και το σύγχρονο animation βρίσκεται σε επίπεδα που κανείς ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί, το «Ψάχνοντας το Νέμο» παραμένει η επιτομή του και ταυτόχρονα η ευθεία γραμμή που ενώνει την ίδια την ιστορία των κινουμένων σχεδίων όπως μας την έμαθε η Disney με την αναπόφευκτη είσοδό τους σε έναν ψηφιακά εξελιγμένο κόσμο

Το Nemo είναι ένα δεδομένο όνομα, ψευδώνυμο και επώνυμο. Είναι λατινικά για "κανείς" και μπορεί να αναφέρεται στο ψευδώνυμο Outis που χρησιμοποίησε ο Οδυσσέας για να ξεγελάσει τον Πολύφημο στην Οδύσσεια.

ΠΟΚΕΜΟΝ

Kυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 1996, λέγεται ότι προέρχεται από μια συμβατική ρωμανοποίηση των ιαπωνικών Poketto Monsuta «τεράτων τσέπης», και τα δύο στοιχεία προερχόμενα από ευρωπαϊκές γλώσσες. Προφανώς είναι μια συλλογική λέξη χωρίς διακριτικό πληθυντικό.

Scooby Doo

Ο Scoobert " Scooby " Doo είναι ο ομώνυμος χαρακτήρας και πρωταγωνιστής του τηλεοπτικού franchise κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε το 1969 από την αμερικανική εταιρεία animation Hanna-Barbera . Είναι ένας άντρας Μεγάλος Δανός και δια βίου σύντροφος του ερασιτέχνη ντετέκτιβ Shaggy Rogers , με τον οποίο μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Χαρακτηρίζει ένα μείγμα σκύλων και ανθρώπινων συμπεριφορών (που θυμίζει άλλα ομιλούντα ζώα στη σειρά της Hanna-Barbera), και οι φίλοι του αντιμετωπίζονται λίγο πολύ ως ίσος. Ο Σκούμπι μιλάει συχνά με ροτακισμένο τρόπο, αντικαθιστώντας τα πρώτα γράμματα πολλών λέξεων με το γράμμα «r». Η φράση του είναι "Scooby-Dooby-Doo!"

Bugs Bunny

Ο Bugs Bunny είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στη Warner Bros. Cartoons (αρχικά Leon Schlesinger Productions ) και εκφράστηκε αρχικά από τον Mel Blanc .  Ο Μπαγκς είναι περισσότερο γνωστός για τους προβεβλημένους ρόλους του στις σειρές ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους Looney Tunes και Merrie Melodies , παραγωγής της Warner Bros. Προηγούμενες επαναλήψεις του χαρακτήρα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Porky's Hare Hunt (1938) του Ben Hardaway και σε επακόλουθες μικρού μήκους πριν ο οριστικός χαρακτηρισμός του Μπαγκς κάνει το ντεμπούτο του στο A Wild Hare (1940) του Tex Avery .  Ο Bob Givens , ο Chuck Jones και ο Robert McKimson πιστώνονται για τον καθορισμό του σχεδίου του Bugs. 

Ο Bugs είναι ένα ανθρωπόμορφο γκρι-λευκό κουνέλι ή λαγός που χαρακτηρίζεται από την επιπόλαιη, αδιάκριτη προσωπικότητά του. Χαρακτηρίζεται επίσης από μια προφορά του Μπρούκλιν , την απεικόνισή του ως απατεώνας και τη συνθηματική φράση του "Ε... Τι συμβαίνει, γιατρέ;". Μέσω της δημοτικότητάς του κατά τη χρυσή εποχή των αμερικανικών κινουμένων σχεδίων , ο Bugs έγινε ένα αμερικανικό πολιτιστικό σύμβολο και η Warner Bros.' επίσημη μασκότ